QR Kod kullanmak için 9 süper neden


Hala hiç denememişler için çok ucuz bütçelere çok etkili sonuçlar getiren yeni yüzyılın barkod’u QR Kod uygulamasının öne çıkan yanları.  

Son bir yılda ülkemizde de kullanımı artan QR Kod yaratıcı kampanyalarla inanılmaz başarılı satış ve pazarlama araçları sunmakta.

QR Kod Quick Response’un kısaltılmasıdır. Türkçeye Çabuk tepki olarak da çevirebiliriz. Ülkemizde en yaygın kullanım alını eczacılıkta ilaç kutusu fiyat etiketleridir. Bir çok başarılı kampanyada kullanılmış ve yaygınlığı artmaktadır. Ancak bu enstrüman bilgi teknolojisi tabanı da olduğunda halen sadece büyük ölçekli firmalar tarafından tercih edilmektedir. Oysa küçük perakendecinin bile basit 1-2 adımda kullanmaya başlayabileceği kolay bir teknolojidir.

Temel olarak siyah kutucuklardan (renkli de olur) oluşan bu kare kod’u akıllı telefon ve tabletlere okutulduğunda, istenilen web adresine yönlendirebilir,   ürün hakkında bilgi verebilir, sms/mms gönderimi sağlanabilir, sosyal medya mesajları üretebilir gibi tanımlayıcı bir metin yazmak mümkünse de yaratıcı bir zeka ile kullanım alanı neredeyse sınırsızdır. Yukarda görünen QR Code örneği internet ortamında yaklaşık 3 dakikada oluşturuldu. Acaba ne var içinde ? Taratın kendiniz keşfedin.

Peki neden QR kod kullanmalı ?   

1. Sınırsızdır: QR kod ile sınırlı alanlarda sınırsız bilgi, mesaj, video, ve her türlü içerik aktarımı sağlayabilinir. Bir dergi reklamında, bilboard üzerinde, mağaza içinde veya TV’de ürününün tanıtım videosundan, kullanıcı el kitabına kadar ürün hakkında her türlü detaya sadece okutma sayesinde ulaşım sağlayabilirsiniz.

2. Merak Uyandırır: O Kare kod’da ne olduğu, doğal insan yapısına uygun olarak merak edilir. Gerilla tarzı reklam kampanyaları için vaz geçilmez unsur olur. Doğru kurgulamayla merak seviyesini arttırıp geri dönüşleri çoğaltmak mümkündür.

3. Her yer Vitrindir: E-ticaret uygulamasıyla birleştirdiğinizde ürünlerinizin kare kodunun bulunduğu her yer vitrininizdir. Misafirlikte ikram edilen şaraptan, arkadaşta görüp beğenilen kazağa kadar müşterileriniz artık sizin canlı vitrininizdir.

4. Başarılı bir Satış temsilcinizdir: Mağazanızdaki bir ürüne eklediğinizde benzeri ürünleri tavsiye edebilir, mağaza stokunuzda olmayan renk ve modelleri tanıtabilir, ürüne uygun aksesuarları tavsiye edebilir, ve stokta olmayan ürünleri sipariş alıp adrese teslim edebilir.


5. Yol da tarif eder: Google maps uygulamasıyla birleştirerek özellikle yeni açılacak mağaza tanıtımları için veya mevcut mağazaların yerini göstermek için idealdir. Tarayan müşteriye bulunduğu yerden mağazaya kadar adres tarif eder.

6. Sosyaldir: Her türlü sosyal medya uygulamalarına bağlanıp müşterilerin markayı takip etmesi, sitesine üye olması, yorum yollaması şikayet ve memnuniyet bildirmesi sağlanabilir.

7. Yaratıcılık sağlar: Lansman, Özel Kampanya, çekiliş ve indirimler için kullanıcı dostu bir pazarlama aracıdır. İnteraktif uygulamalarla pekiştirilerek tanıtımın satışa dönüştürülmesinde çok etkilidir. Digital indirim çeki, etkinliklerde çekilişler, ve yeni ürün lansmanından anında indirim ve satış sağlayan günün ürünü uygulamalarına kadar yaratıcılıkta sınır sadece uygulayıcıdır.

8. Ucuzdur: Getirdiği sonuçlar düşünüldüğünde çok ucuz bir pazarlama ve tanıtım enstrümanıdır. Uygulamayı ücretsiz kullanabilecek bir çok yazılım internette bulunmaktadır. Büyük ölçekli perakendeciler için Database kullanacak detaylı uygulamalar da yine maliyet açısından çok makul fiyatlara oluşturulabilmektedir.


9. Dayanıklıdır: Bar kodların aksine 2 boyutlu Kare Kodlar yıpransa, aşınsa, ve hatTa 3 noktası (Max) delinse dahi hala okunabilir ve kullanılabilir. Bu açıdan özellikle dış mekanlar, veya hassas ürünler üzerine uygulaması kolaydır.