Amerika ve Türkiye'de Mobil Cüzdan Uygulamaları

Mobil Cüzhan Hakkında

Mobil Cüzdan ödeme aracının Türkiye ve Amerika'daki uygulamalarına bakış.


Amerika’da Google Wallet,  ISIS, PayPal Wallet ve Visa V.me mobil ve elektronik cüzdan uygulamalarında pazarda ön plana çıkmaktadır.

PayPal
PayPal yeni Perakende stratejisi ile  halen 17.000 noktada işlem yapmakta olsa da, Discover ile yeni ortaklığı sayesinde 2013 yılında 7.000.000 fiziki satış noktasında bulunmayı hedeflemekte. Büyük Amerikan perakendecilerinden Abercrombie, American Eagle Outfitters, Barnes & Nobele, JC Penney ve Toys ''R'' Us, gibi 15 büyük şirketle Paypal Mobil kullanım anlaşması yapmıştır.

Türkiye'de de faaliyet gösteren PayPal ülkemizde halen e-ticaret işlemlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. PayPal Mobil uygulaması ile mobil alışverişe odaklanmış olan şirketin sunduğu hizmetler Mobil Cüzdan uygulamasının atası olarak sayıldığından Elektronik cüzdan olarak adlandırılabilir. Amerika'dakinin aksine henüz Türkiye'de satış noktalarına inmek ve temassız alışveriş gibi açıklanmış bir stratejisi bulunmamaktadır.

Google
Google Wallet ise öncelikle Mastercard ve PayPass ile başladığı Mobil cüzdan uygulamasını, Visa ve Discover ile genişleterek Amerikan pazarında tüm kredi kartları ve banka kartlarını sistemine dahil etti. Google Wallet aralarında American Eagle Outfitters, Foot Locker, Toys ''R'' Us, Banana Republic ve Guess'in de bulunduğu 24 büyük perakendecide kabul edilmekte ve ağını sürekli genişletmektedir.

Google Wallet Tanıtım Videosu

Visa
Visa 2011 yılında tanıtımını yaptığı ve 2012 yılında beta olarak kullanıma açtığı 'V.me' sanal ve mobil cüzdan uygulaması halen Amerika'da ve test yapılan bir kaç ülkede kullanılmaktadır. V.me sanal alışveriş, mobil alışveriş ve NFC tabanlı mağaza alışveriş uygulamalarına adım adım geçeceğini ve ve sistemi geliştirerek büyüme stratejisine gideceğini açıklamıştır. Amerika'da halen 23 büyük perakendeci sistemi müşterilerinin kullanımına sunmuştur. 

Türkiye'de henüz faaliyete geçmemiş bu uygulamanın Amerika'da ki gibi doğrudan pazara bu ürünle girmek yerine, Turkcell/Mastercard ortaklığı gibi uluslar arası geliştirme ve uygulama anlaşması imzaladığı Vodafone ile birlikte faaliyete geçeceği tahmin edilmektedir. 
Visa V.me Tanıtım Videosu

Turkcell
Türkiye’de Ekim ayında yapılan duyurusu ile Turkcell Cep T-Cüzdan adlı Mobil cüzdan uygulaması ile faaliyete geçmiş ve aktif olarak kullanılabilen ilk ve tek mobil cüzdan uygulamasıdır Turkcell uzun süredir üzerinde çalıştığı bu projeyi kapsamlı bir kullanım alanıyla beraber sundu. Garanti Bankası ve Akbank projeye ana iş ortağı olarak katıldı ayrıca 12 banka da Turkcell Mobil cüzdan uygulamasına katılacağını beyan etti. Turkcell’in deyimiyle ‘Proje dünyadaki en gelişmiş Mobil cüzdan uygulaması’. İncelenip karşılaştırıldığında da gerçekten haklılık paylarının olduğu görülmekte.

Turkcell Cüzdan Tanıtım Videosu

Mobil cüzdan uygulamasıyla yapılabilecek işlemler  
Mobil Cüzdan

1) Diğer Cep telefonlarına Cep T-Cüzdan abonesi olmasa bile para gönderimi (eft/havale gibi),
2) Güvenli Mobil Alışveriş,
3) Temassız alışveriş,
4) Fatura Ödeme,
5) Telefon paketleri satın alma,


Yukarıdaki işlemlere ek olarak kullanıcılara gps konum bilgisi sayesinde çevrelerindeki indirim, kazançlı alışveriş gibi teklifleri de ileten sistem. Ayrıca üye iş ortaklarının sunduğu fırsatlardan da haberdar etmekte. Sisteme geçişi hızlandırmak amacıyla 31. Mart 2013’e kadar sisteme yüklenilen TL kadar TL hediye kampanyası sürmektedir.

Turkcel Mobil cüzdan uygulamasına Bilet-ix, Jolly Tours, Gen-Pa, Koçtaş, Kahve Dünyası, Limago, Markofoni, Teknosa, Turkcell Mağaza ve Atlas Jet’in yanı sıra 20 orta ve büyük işletme daha kullanıma geçmiştir.

Turkcell Mobil cüzdan kullanıcıları için ödül puan uygulamasıyla da bu sistem üzerinden yapılacak alışverişleri cazip kılmaktadır.