8 sebeple, Neden İş Planı ?

Perakende Sektörüne Yatırım veya Mevcut Yatırımı Yeniden Yapılandırırken İş Planı Hazırlamanın Gerekçeleri.
Perakendecilik ciddi bir şekilde sabır, disiplin ve motivasyon gerektiren bir iş dalıdır. Hem müşteri odaklı olmayı gerektirir hem de ürün odaklı. Hem çok titiz insan kaynağı yönetimi gerektirir hem de stok yönetimi.
Tüm bu karmaşık ve detay yönetimi gerektiren sektörde yeni bir yatırım yapmak veya mevcut hantal yapıyı yeniden yapılandırmak için kapsamlı ve öngörüler içeren ‘İş Planı’ hazırlanması başarının abc’si gibidir.

Nedenleri alt başlıkta inceleyecek olursak 8 ana sebep ön plana çıkmaktadır.


1. Hedef Koymak
Kurmak veya revize etmek istediğiniz işinizin  geleceğini planlamak, gelecek hayalini kurmak yada umut etmek ve bunu temel hedefler olarak belirlemek bize oluşturacağımız yol haritasının varış yerini gösterir. Elbette geçen zaman ve gelişen iş yapısıyla bu hedefler revize edilir, ancak nereye varmak istediğiniz aslında çok değişmez. Bu hedefleri belirlemek size yol haritası oluşturmada temel teşkil edecektir.    

2. Yol Haritası Oluşturmak
İster franchise olsun, ister temsilcilik, ister yeni bir marka kurmak olsun, ister mevcut yapıyı revize etmek, yola çıkmadan ve her şeye başlamadan detaylı yol gösteren bir harita sizi başarıya götürmekte kurtarıcı niteliği taşıyacak, operasyon başladığında binlerce detay arasında kaybolmadan ve boşa emek harcamadan doğru yolda ilerlemenizi sağlayacaktır.

3. Finans
Günümüzde öz sermaye ile ilerlemenin güçlüğü ortada iken İş Planı hazırlamanın en gerekli sebeplerinden bir tanesi de finansal hazırlık ve finans teminidir. Kreditör, banka da olabilir, risk sermayesi de, Fon da olabilir Melek yatırımcı da, ancak nevi ne olursa olsun finans ihtiyacınızı belirlemek ve gidermek için detaylı hazırlanmış ve her sorunun yanıtını barındıran İş Planınız sizin yatırımınızın veya yeniden yapılandırmanızın kredibilitesini çok yükseklere taşıyacaktır.

4. Sorunları öngörmek
Düşündüğünüz yatırımın veya iş revizasyonunun başarılı olup olmayacağını hesaplamak için en iyi yol İş Planı hazırlamaktır. Yapacağınız operasyonları, yönetim yapısını, pazarlama faaliyetlerini ve finansal ihtiyaçlarınızı detaylandırıp fizibilite oluşturmak, hem vaktinizi doğru kullanmanızı sağlayacak hem de olmaması muhtemel iş fikirlerinde size erken uyarı olup paranızı en başta güvene almanızı sağlayacaktır.  Yatırıma karar verdiğinizde ise detaylı planınızda oluşacak sorunları önceden görerek sürpriz yaşamadan hazırlıklı bir şekilde çözüm yoluna gitmenizi sağlayacaktır.

5. Pazarlama, Segmentasyon ve Operasyon
İyi kurgulanmış bir İş planı  gerek karşılaşacağınız sorunların çözümleri için gerekli dış desteği almak, gerekse de koyduğunuz hedeflere ulaşmanızdaki anahtar olan hedef müşteri kitlenizi belirlemek, onlara yönelik pazarlama yöntemlerinizi tespit etmek, lokasyon ve lojistik gibi tüm temel değişkenleri başarıyla yönetmenizi sağlayacaktır.

6. İnsan Kaynağı
Yatırımınız için detaylandırılmış insan kaynağı öngörüsü, ve bu kaynağın taşıması gerek yetkinlik ve deneyimleri İş Planı ile detaylandırmak, çalışan havuzunda doğru kişileri istihdam etmek konusunda  hazırlıklı ve avantajlı konuma getirecektir.

7. Rutin Günlük İşler
İşler yoğunlaşmadan kurumun tüm günlük rutin işler politikalarını belirlemek daha birinci günden sonradan oluşabilecek  dağ gibi problemleri aşmanızı ve yatırımınızın yara almasını engelleyecektir. Mağaza prosedürleri, Personel politikaları, Müşteri hizmetleri, ve diğer tüm operasyonel işlemlerin planda bulunması güvenli yatırımı getiren önemli konularındandır.

8. Çıkış Stratejsi
Kurulmadan yada revizasyon başlamadan çıkış stratejisi kurgulamak zor gibi görünse de, vizyoner bir iş planı uzun vadeli öngörüleri ve planlarını da içerir. Böyle bir iş planı sayesinde geleceği göremeseniz de hazırlıklı olursunuz ve gerek hedeflere ulaşıldığında gerekse de istenmeyen ekonomik gelişmeler veya insani olaylara (ölüm, boşanma, 2. kuşağa devir, emeklilik) karşı kurumsal planınızı bilirsiniz.    




Bu konu ve daha fazlası

Finansçı Olmayanlar İçin Finans Eğitim Setinde